Facebook i dalje špijunira korisnike: Plaćaju korisnicima da instaliraju aplikaciju preko koje mogu sve pratit

foto: pixabay

Facebook ne odustaje od nedopuštenog skupljanja podataka, a ovaj put otkriven je jedan njihov radikalan potez. Da bi došli do što većeg broja podataka, Facebook je plaćao 20 dolara mjesečno korisnicima aplikacije Facebook Report od kojih neki imaju samo 13 godina.

Od 2016. godine Facebook je tajno plaćao korisnicima, i to onima od 13 do 35 godina, 20 dolara mjesečno da instaliraju aplikaciju Facebook Research, otkrio je TechCrunch. Unatoč Apple-ovim pokušajima da zaštiti svoje korisnike, Facebook je po drugi puta uhvaćen s aplikacijom koja pokušava prevariti Apple i zaobići tu zaštitu.

Viber se malo naslađuje Facebooku ‘podsjećajući’ korisnike zašto su oni najbolji za slanje poruka i pozive
Putem navedene aplikacije Facebook je imao pristup svim aktivnostima i podacima na korisnikovom mobilnom uređaju i web-u, privatnim porukama, fotografijama, video zapisima, e-mailovima i pretragama na Internetu.

Nakon što je TechCrunch objavio podatke do kojih je došao istraživanjem, Apple im je potvrdio da je Facebook narušio njihova pravila te su im blokirali aplikaciju Facebook Research. Aplikacija i dalje postoji na Androidima.

Facebook je za TechCrunch potvrdio da je korisnicima plaćao za instaliranje aplikacije te su rekli da korisnike nisu špijunirali, već je onima koji su odlučili sudjelovati sve objašnjeno i na početku je zatraženo njihovo dopuštenje.

Facebook Research aplikacija je slična Facebook-ovoj aplikaciji Onavo Protect koju je Apple zabranio u lipnju i koja je uklonjena u kolovozu prošle godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *